Barion Pixel

Garázs beton felületének védelme Lauriz’art padlóbevonati rendszerrel

Garázs beton felületi védelmét Lauriz’art padlóbevonati rendszerrel a következő előnyök miatt ajánljuk:

Az egyik és legfontosabb, hogy pormentes és könnyen tisztítható felületet eredményez a bevonati rendszer, amely nemcsak egy esztétikai funkciót lát el, hanem megvédi a betonfelületet a könnyen beszívódó szennyeződésektől mint például sár, hó, olaj stb.

Mielőtt a kivitelezéshez hozzákezdene:

Beton felülettel szemben támasztott követelmények:

 • laza, máló részektől mentes betonfelület
 • portól, olajos, zsíros szennyeződéstől mentes felület
 • 4% alatti beton nedvességtartalom

Szükséges eszközök:

 • mérleg (a megfelelő keverési arány pontos kiméréséhez)
 • műanyag vödör (keveréshez)
 • festék keverőszárral rendelkező fúró
 • LAURIZ’ART FLOOR PRIMER kétkomponensű epoxi alapozó
 • LAURIZ’ART PUR COAT PREMIUM kétkomponensű beépített csúszásgátlóval rendelkező poliuretán bevonati rendszer
 • Lauriz’art tisztító a szerszámok tisztításához
 • rövidszőrű oldószerálló festőhenger nyéllel
 • védőkesztyű, védőszemüveg és maszk

 

LAURIZ’ART bevonati rendszer alkalmazásának lépései és anyagszükséglet:

1.Felület előkészítés

Az alapozás megkezdése előtt a beton felület csiszolása szükséges, ahol is eltávolításra kerül a cementtej réteg, illetve a laza málló részek. A csiszoláskor keletkező port ipari porszívóval való eltávolítása szükséges.  A megfelelő felület előkészítésre azért van szükség, hogy az alapozó a beton felületébe megfelelő mértékbe be tudjon szívódni, ezáltal egy tapadó hidat hoz létre a beton és a záróréteg között.

2. Alapozó réteg LAURIZ’ART FLOOR PRIMER kétkomponensű epoxi rendszerrel

A következő lépés a megfelelően előkészített beton felületre a LAURIZ’ART FLOOR PRIMER 2:1-es (tömegre) keverésű arányú epoxi alapozórendszer oldószerálló henger segítségével egyenletesen felhordása. Amelyhez az alapozó rendszert az előkészített mérlegen 2:1 keverési aránynak megfelelően kimérés után, tökéletesen összekeverve felhasználásra kész a keverék.

Alapozó réteg anyagszükséglete: kb. 0,4-0,5kg/négyzetméter

Például egy 20 négyzetméteres garázs esetén 8-10kg LAURIZ’ART FLOOR PRIMER alapozó rendszerre lesz szükségünk rétegenként.

A 2:1-es tömeg szerinti keverési aránynak megfelelően a 9kg alapozórendszerhez 6kg LAURIZ’ART FLOOR PRIMER A komponens és 3kg LAURIZ’ART FLOOR PRIMER B komponens kimérése szükséges. A keverési aránynak betartása mellett a kimért A és B komponenst a keverőszárral alacsony fordulatszám mellett keverje össze minimum 2 percig, majd öntse át egy másik tiszta műanyag vödörbe ahol szintén átkeveri a rendszert.

(Fontos megjegyzés: A keverési arány be nem tartása nem kívánt ragacsos, gumis állapothoz vezet. Több B komponens adagolásával nem gyorsítható a termék, míg kevesebb B komponens adagolásával nem lassítható a kötési idő. A megfelelő homogén keverék elkészítése is fontos a megfelelő eredményhez! Ha nem keveredik el tökéletesen az A és B komponens egymással, akkor a kötési folyamat végén ragacsos, meg nem kötött részek maradhatnak a felületen )

A bekevert alapozórendszert a keverék elkészítése után várakozás nélkül egyenletesen öntse a felületre, majd a henger segítségével hengerelje át. Így a vékony rétegben felhordott alapozó réteg kötési ideje körülbelül 10 óra.

(Fontos megjegyzés: A bekevert anyagot a felhasználhatósági időn belül fel kell dolgozni, mivel a keverés pillanatától kezdve az A és B komponens reakcióba lép egymással. 100g bekevert rendszer fazékideje 30-40 perc. A példánkban szereplő 9kg bekevert rendszer fazékideje kb.10 perc!!! Ez azt jelenti, hogy ha a vödörben/tömegben van az anyag akkor a felhasználhatósági idő jelentősen lecsökken, ezért keverés után a bekevert rendszert mihamarabb a felületen szét kell oszlatni egyenletesen, így marad elegendő idő a felület egyenletes alapozására. Nagyobb mennyiségben bekevert anyagot akár legyen az 1kg SOHA nem hagyjon tömegben, mert a kötési folyamat egy hőtermelődéssel járó folyamat, amely a reakciót gyorsítja. Extrém esetben elfüstöl a keverék.)

Ha nagyon porózus a betonfelület, akkor kétszeri alapozás szükséges.

3. Fedőréteg LAURIZ’ART PUR COAT PREMIUM poliuretán bevonati rendszerrel

A LAURIZ’ART FLOOR PRIMER alapozórendszer kötése után a LAURIZ’ART PUR COAT PREMIUM 3:1-es keverési arányú (tömegre) beépített csúszásgátlóval rendelkező poliuretán bevonati rendszer felhordása következik.

Az előzőekben ismertetett módon a LAURIZ’ART PUR COAT PREMIUM rendszert az előkészített mérlegen 3:1 keverési aránynak megfelelően kimérés után, tökéletesen összekeverve felhasználásra kész a keverék.

Bevonati réteg anyagszükséglete: kb. 0,3-0,4 kg/négyzetméter/réteg

Például egy 20 négyzetméteres garázs esetén 6-8kg LAURIZ’ART PUR COAT PREMIUM rendszerre lesz szükségünk rétegenként. (Ajánlott rétegek száma kettő.)

A 3:1-es tömeg szerinti keverési aránynak megfelelően a 8 kg alapozórendszerhez 6kg LAURIZ’ART PUR COAT PREMIUM A komponens és 2kg LAURIZ’ART PUR COAT B komponens kimérése szükséges. A keverési aránynak betartása mellett a kimért A és B komponenst a keverőszárral alacsony fordulatszám mellett keverje össze minimum 2 percig, majd öntse át egy másik tiszta műanyag vödörbe ahol szintén átkeveri a rendszert.

(Fontos megjegyzés: A keverési arány be nem tartása nem kívánt ragacsos, gumis állapothoz vezet. Több B komponens adagolásával nem gyorsítható a termék, míg kevesebb B komponens adagolásával nem lassítható a kötési idő. A megfelelő homogén keverék elkészítése is fontos a megfelelő eredményhez! Ha nem keveredik el tökéletesen az A és B komponens egymással, akkor a kötési folyamat végén ragacsos, meg nem kötött részek maradhatnak a felületen )

A bekevert RAL színekben elérhető LAURIZ’ART PUR COAT PREMIUM rendszert a keverék elkészítése után várakozás nélkül egyenletesen öntse a felületre, majd a henger segítségével hengerelje át. Így a vékony rétegben felhordott bevonati réteg kötési ideje körülbelül 6-10 óra, amely után a második réteg felhordása az előzőekben leírt módon megismételendő.

(Fontos megjegyzés: A bekevert anyagot a felhasználhatósági időn belül fel kell dolgozni, mivel a keverés pillanatától kezdve az A és B komponens reakcióba lép egymással. 100g bekevert rendszer fazékideje 30-40 perc. A példánkban szereplő 8kg bekevert rendszer fazékideje kb.10-12 perc!!! Ez azt jelenti, hogy ha a vödörben/tömegben van az anyag akkor a felhasználhatósági idő jelentősen lecsökken, ezért keverés után a bekevert rendszert mihamarabb a felületen szét kell oszlatni egyenletesen, így marad elegendő idő a felület egyenletes alapozására. Nagyobb mennyiségben bekevert anyagot akár legyen az 1kg SOHA nem hagyjon tömegben, mert a kötési folyamat egy hőtermelődéssel járó folyamat, amely a reakciót gyorsítja. Extrém esetben elfüstöl a keverék.)

Az elkészült bevonat mechanikailag 7nap után terhelhető!

 

A munkálatok megkezdése előtt egyeztessen kollegáinkkal a szükséges anyagmennyiségekről és a kivitelezéssel kapcsolatban felmerült kérdéseiről.KAPCSOLAT

FONTOS! Minden esetben figyelmesen olvassa el és tartsa be a technikai adatlapban és a biztonságtechnikai adatlapban leírtakat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.