Barion Pixel

Hasznos tanácsok a sikeres epoxigyanta projekhez

LAURIZ'ART RESIN QUICK

Mielőtt belevágsz az első epoxigyantával való alkotásodba, olvasd el tippjeinket és tanácsainkat. Az alábbi tippekkel közelebb kerülsz az első sikeres epoxi-projektedhez:

1. lépés: Válaszd ki a megfelelő Lauriz’art epoxigyantát!

Nagyon sok fajta epoxigyanta elérhető, amelyek  kötési időben, viszkozitásban, maximális öntési vastagságban stb. különböznek. Így nagyon fontos, hogy a kreatív projektedhez mindig a legmegfelelőbb Lauriz’art epoxigyantát válaszd ki. 

Nem minden projekt egyforma!

Mielőtt tehát elkezded az epoxi rendszer kimérését és keverését, először határozd meg, hogy melyik gyantatípus alkalmas arra, amit el szeretne érni.

 A Lauriz’art epoxigyantákat ITT TALÁLOD!

Például: Vékonyabb dekorbevonatok, ékszerek, tálcák öntéséhez használd a Lauriz’art Resin Quick víztiszta epoxigyantát. Míg epoxi-fa asztalok készítésére Lauriz’art Resin Slow víztiszta epoxigyanta a megfelelő választás.

2. lépés: Döntsd el, hogy színezett vagy átlátszó felületet, terméket szeretnél készíteni!

A színezett bevonatokhoz, öntvényekhez a Lauriz’art epoxigyantát pigmentpasztával, pigmentporral vagy átlászó transzparens színezővel színezheted. A megfelelő árnyalatot  epoxigyantába adagolva, majd bekeverve éred el.

3. lépés: Készítsd elő a szükséges eszközöket és a biztonsági felszerelést.
(Használat előtt olvasd el a biztonsági adatlapot!. Itt találod!)

Készítsd elő a kreatív alkotásodhoz a szükséges kellékeket,  epoxigyanta mindkét komponensét és  eszközöket az anyagok biztonságos használatára és kezelésére.

Nitril-kesztyű használatát javasoljuk, mivel ezek jobban védik a bőrt, mint a latexkesztyűk. Ha mégis az epoxigyanta bőrre kerül, akkor babatörlőkendővel, vagy egy alapos szappanos kézmosással a bőrről könnyedén eltávolítható.

Használj védő szemüveget.

Fontos a munkaterület megfelelő szellőzése. Rossz szellőzés esetén maszk viselését javasoljuk.

Készítsd elő a tiszta mérőpoharakat és mérleget az epoxigyanta és térhálósító  keverési arány szerinti pontos kiméréséhez. A keverési arány betartása és a szükséges mennyiségek pontos kimérése az egyik kulcsa annak, hogy az epoxigyanta megfelelően kikeményedjen.

4. lépés: Hogyan határozzuk meg a epoxigyanta és a térhálósító keverési arányát?

Mielőtt nekiállsz a komponensek kiméréséhez, nagyon fontos hogy nézd meg a használni kívánt epoxigyantád keverési arányát! Az egyes termékek eltérő keverési arányt igényelnek. 

Nagyon fontos, hogy tartsd be a keverési arány, különben az epoxigyanta nem fog megfelelően kikeményedni. Ragacsos, vagy gumiállagú maradhat.

Mi történik tehát, ha nem tartod be a megfelelő keverési arányt?

Ha a megadottnál több térhálósítót használsz, attól nem lesz gyorsabb a keveréked! Ez egy tévhit! A feleslegben lévő térhálósító ragacsos felületet, felületi hibákat eredményez. 

5. lépés: Az epoxigyantát térfogat vagy tömeg szerint mérjük?

Az epoxigyantát  tömeg vagy térfogat szerint is ki lehet mérni. A pontos kiméréshez és a sikeres epoxi-projekthez mi a tömeg szerinti mérést javasoljuk! 

Becsüld meg a projektedhez szükséges epoxigyanta hozzávetőleges mennyiségét!

6. lépés: Tökéletes homogenizálás/keverés

Az epoxigyanta és a térhálósító összekeverése az alábbi egyszerű szabályokat tartsd be:

-Keverés közben ügyelj arra, hogy a mérőpoharad oldaláról és az aljáról is alaposan keverd össze a komponenseket.
-Próbáld meg nem túl gyorsan keverni, mivel ez nem kívánt légbuborékokat eredményez.
-A keverés kezdetekor az epoxigyanta először homályos lesz, és csíkozódik. Ez teljesen normális, a különböző sűrűségű anyagok keverednek egymással. Ha a komponenseket helyesen a megfelelő arányban mérted ki, akkor a keveréked kb.1-2 perc elteltével víztiszta, egységes lesz.

Tipp! Javasoljuk, hogy miután úgy ítéled meg, hogy tökéletes összekeverted a komponenseket, akkor  még egyszer kapard le a mérőedényed oldaláról és az aljáról a keveréked és öntsd át egy tiszta mérőedénybe és ott is keverd át még egyszer alaposan! Így biztosan nem lesz olyan rész ami nem keveredett el!

7.lépés Alkotás

Ha az epoxigyantát megfelelően kimérted és összekeverted, akkor készen is állsz az alkotásra.

A következő 30-50 perc áll rendelkezésedre (megjegyzés – a felhasználhatósági idő függ az adott epoxigyantától, amellyel dolgozol), hogy elkészítsd az alkotásod. Legyen az festmény bevonása, dekortálca, ékszer készítése, epoxi-fa asztal öntése stb.  A epoxigyanta felhasználhatósági ideje (erről mindig tájékozódj) a te időkereted az alkotásra!  Ezen idő elteltével a  keverék elkezd kikeményedni és besűrűsödni. 

Még néhány hasznos tanács az epoxigyanta keverékhez:

  • Kerüld a pici mennyiségek keverését,így elkerülheted a  pontatlan arányt, és mindig elegendő anyag áll rendelkezésedre.
  • Ha nem megfelelő a keverés, akkor ragacsos foltok maradnak és előfordulhat, hogy nem keményedik meg az epoxigyanta megfelelően.
  • A komponensek lassú keverése nagyszerű módja annak, hogy megakadályozzuk a buborékok kialakulását.
  • A buborékokat a  kiöntés és eloszlatás után még mindig eltávolítjuk egy hőlégfúvó vagy zsebsárkány segítségével.

 

Legfontosabb tanács! Mindig olvasd el a termék technikai adatlapját  és a folyamat során tartsd be a biztonsági előírásokat. Itt találod!

Fordulj hozzánk bizalommal, ha nem tudod, hogy számodra melyik lenne a legmegfelelőbb epoxigyanta.

 

Ne maradj le az újdonságokról, akciókról! Íratkozz fel hírlevelünkre.

* indicates required
mintapéter@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.