Barion Pixel

DIY Hogyan használjam az epoxigyantát? Epoxigyanta használati tanácsok- kezdőknek

Az  epoxigyantával történő alkotás bonyolult folyamatnak tűnhet, de nem az. Olvasd el a tanácsainkat, tippjeinket és bátran kezd el az első kísérleteket.

Mi az az epoxigyanta?

 Az epoxigyanta egy speciális típusú gyanta, amellyel kiváló tulajdonságaink köszönhetően fa-, beton-és egyéb felületeket vonhatunk be, dekorbevonatokat készíthetünk, kisebb tárgyakat mint például ékszereket készíthetük és természetesen a megfelelő típusú epoxigyanta használatával fa-epoxi asztal készíthető.
Az epoxigyanta jellemzően egy kétkomponensű rendszer, mely egy epoxigyanta és egy térhálósító/keményítő komponensből áll. A két komponens összekeverésével egy kémiai reakció veszi kezdetét, amely hatására az epoxigyanta néhány óra alatt térhálósodik (kikeményedik).
Nagyon fontos, hogy   az epoxigyanta a keményedés során felmelegszik, mivel kémiai reakció megy végbe (amely hőfejlődéssel jár) és  folyékonyból szilárd állapotba kerül.

Mennyi ideig dolgozhatok az epoxigyantával? -Epoxigyanta feldolgozhatósági idő

Az epoxigyanta típusától függően körülbelül 30-60 perces feldolgozhatósági idővel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy ez az idő, amely alatt 100 gramm epoxigyantával a keverés után dolgozhat, mielőtt az elkezdene megkeményedni. Ezt gélidőnek vagy potlife-nak is nevezik.
Fontos, hogy minél nagyobb mennyiséget keversz össze, annál inkább rövidebb lesz a feldolgozhatósági idő! Emiatt a rövid idő miatt javasoljuk, hogy kis mennyiségekben keverd össze az epoxigyantát.
A Lauriz’art Resin Quick gyantának a feldolgozhatósági ideje 30 perc. (100 gramm keverék esetén)
A Lauriz’art Resin Slow gyantának a feldolgozhatósági ideje 50-60 perc. (100 gramm keverék esetén)

Mennyi idő alatt keményedik ki az epoxigyanta?
-Epoxigyanta keményedési idő

A kikeményedési idő típusonként változik, ezért mindenképpen ellenőrizni kell, hogy mennyi a használt epoxigyanta kikeményedési ideje. Ez az az időtartam, amely alatt a gyanta teljesen megszilárdul. Általában, mint például a Lauriz’art Resin Quick gyantának 24 órás a kikeményedési ideje, míg a    Lauriz’art Resin Slow gyantának 48 órás a kikeményedési ideje.
Fontos, hogy a kikeményedés után szabad csak a készterméket a szilikonformából kivenni, különben könnyen megsérülhet az elkészült alkotás!

Hogyan kerülhető el a levegőbuborék az epoxigyantában? Buborékmentesítés az epoxigyantában

Az epoxigyantával való munka során gyakori probléma a buborékok képződése. A következő tippekkel csökkentheted a buborékok mennyiségét a gyantában.
Először is javaslom, hogy a keverést mindig egy átlátszó műanyag popárban végezd, így jól fogod látni a keveredést az epoxigyanta és térhálósító között.
A kisebb mennyiségek keveréshez egy ‘orvosi’ fa pálcát (gyógyszertárban kapható) használj, úgy hogy leérjen a műanyagpohár aljára és nyolcas mozdulatokkal keverd össze lassan a két komponenst. Figyelj arra, hogy ne vigyél be a keverés során felesleges levegőt a keverékedbe!  Addig keverd a két komponenst, amíg a csíkozódás eltűnik és szép átlátszó, homogén keveréked nem lesz. Ekkor a keverőpálcán csurgatva célszerű az öntést végezni, így az esetleg bentragadt levegőbuborékok kipattannak és már az öntvényben nem lesznek benne.
Végül egy pár perc elteltével, amikor megalkottad a felületet, vagy kiöntötted a szilikonformába az epoxi keverékedet egy hőlégfúvóval vagy ‘zsebsárkánnyal’ egyszer fújd át a gyanta tetejét/felületét, hogy kipukkadjanak a még bent maradt légbuborékok.
A Lauriz’art Resin Quick gyanta és a Lauriz’art Resin Slow gyantáink kilevegőztető adalékanyagot tartalmaznak, amely megkönnyíti a levegőbuborékok távozását a keverékből.

Milyen védőfelszerelést használjak, amikor az epoxigyantával dolgozok? -Epoxigyanta védőfelszerelés

Fontos, hogy bármilyen típusú gyanta használata előtt tájékozódni kell a termék biztonsági adatlapján, hogy milyen védőruházat/felszerelés használata javasolt. A epoxigyanta rendkívül ragadós, és nehezen távolítható el a ruházatról és a bőrről, ezért javasoljuk a védőruházat használatát. Mindenképpen használjon nitril gumikesztyűt és védőszemüveget, amikor gyantával dolgozik!
Aki érzékenyebb a vegyi anyagokra, annak érdemes maszkot is viselnie, hogy csökkentse a gyantával való érintkezés hatásait. Emellett fontos, hogy jól szellőző, jó légáramlású helyiségben dolgoz.
Nézz szét kínálatunkban:
Lauriz'art termékeket itt találod!
Ha kérdésed lenne a termékek használatával kapcsolatban, vagy nem tudod melyik epoxigyanta lenne számodra a legmegfelelőbb keress minket és segítünk kiválasztani a legmegfelelőbb terméket!

Lauriz Products csapata

Ne maradj le az újdonságokról, akciókról! Íratkozz fel hírlevelünkre.

* indicates required
mintapéter@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.